5 verrassende weetjes over je voeten

Je voeten zijn een van de meest overbelaste delen van je lichaam. Wist jij bijvoorbeeld dat je grote teen door onze voorouders werd gebruikt om in bomen te kunnen klimmen? Daardoor kunnen we nu met behulp van de moderne wetenschap een van-grote-teen-tot-duimtransplantatie doen! Hoewel je voet letterlijk een van de meest nederige lichaamsdelen van je lijf is, is het wel een hele belangrijke voor ons als mens. Kende jij deze vijf verrassende weetjes over je voeten al?

De meeste botjes van allemaal

Een voet bestaat uit 26 botten. Dat betekent dat je voeten samen een kwart van het totaal aantal botten in je lichaam vormen. Ook zitten er 33 gewrichten in je voet. Gelukkig is lopen voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend, maar er zijn wel 19 voetspieren en 11 onderbeenspieren nodig om onze voeten aan te sturen. Probeer tijdens het lopen maar eens te letten op de spieren die je gebruikt.

De juiste maat schoenen koop je ‘s avonds

Wanneer je schoenen koopt, moet je erop letten dat de deze een centimeter langer zijn dan je voeten. Dit is het meest comfortabel en je zorgt ervoor dat je voeten voldoende ruimte hebben. Sportschoenen hoeven niet groter te zijn en bij kinderschoenen geldt dat de schoenen anderhalve centimeter langer moeten zijn in verband met de groei van de kindervoetjes. Overigens koop je je nieuwe schoenen het liefst aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan wat opgezwollen waardoor je altijd de juiste maat mét voldoende ruimte koopt.

Vrouwenvoeten versus mannenvoeten

Voetproblemen komen vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Je raadt het misschien al, maar de boosdoener in dit verhaal zijn hakken. Het te lang dragen van hoge hakken kan ervoor zorgen dat de voorkant van je voeten overbelast raakt en dat je tenen bekneld komen te zitten. Voel je dus niet bezwaard om in vervolg eens wat vaker die gave sneakers te dragen, dit is tenslotte goed voor de gezondheid van je voeten.

Hierdoor ontstaan je stinkvoeten

De geur van zweetvoeten is er één die we (helaas) allemaal wel kennen. Het is heel bijzonder wanneer je geen last hebt van zulke stinkende voeten. Samen bevatten jouw voeten namelijk 250.000 zweetkliertjes en deze scheiden per dag ongeveer een kwart liter vocht af. Niet getreurd: door schoenen met een goede (leren) binnenzool te dragen, verminder je transpiratie en de bijbehorende geur.

Vier keer de wereld rond

Gebruik je een stappenteller? Dan weet je dit misschien al, maar een mens loopt gemiddeld zo’n zeven kilometer per dag. Omgerekend betekent dit dat een mens in zijn leven ongeveer 180.000 (!) kilometer loopt. Even vergelijken: wanneer je 180.000 kilometer loopt, kun je vier keer de wereld rondlopen.

Tips voor voetverzorging

Door regelmatig aandacht te schenken aan de verzorging van uw voeten, blijven ze zo lang mogelijk gezond en in conditie. Hieronder een aantal tips die u daarbij helpen:

  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen
  • Gebruik een voetcrème om de huid soepel en in conditie te houden
  • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen
  • Houd uw voeten soepel, door dagelijks voetoefeningen te doen
  • Koop goed passende (leren) schoenen met voldoende ruimte voor de tenen
  • Draag geen knellende kousen of sokken, bij voorkeur zonder naden
  • Kies voor sokken van natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol
  • Trek elke dag een paar schone sokken aan, om schimmelinfecties te voorkomen
  • Bezoek regelmatig een pedicure met erkend diploma.

Pedicure Salon Vroonermeer
Mirelle Kok
Louis Couperusstraat 81
1822 LG Alkmaar

Tel. 06-15282338
info@pedicuresalonvroonermeer.nl


Openingstijden:
Maandag t/m Vrijdag
van 09.00 uur tot 20.00 uur

Maar wel UITSLUITEND op afspraak

Zaterdag en zondag gesloten

 

  Pinnen klein